Verbroedering met Ommersheim

Op 1 juli 1973 plaatsten de toenmalige burgemeesters Antoon Steverlynck van Vichte en Arthur Lang van het Duitse dorp Ommersheim hun handtekening onder de oorkonde die de verbroedering van beide gemeenten bekrachtigde. Vichte werd zo één van de eerste gemeenten die een ‘partnerschaft’ met een Duitse gemeente aanging, wat in 1986 mede leidde tot toekenning van de Erevlag van de Raad van Europa en de erkenning als Europese Gemeente.

De oorsprong van de verbroedering lag in de contacten tussen de muziekmaatschappijen van Ommersheim en onze Sint-Cecilia, waarbij onze buitenlandse vrienden een tijdje in de Vichtse gezinnen verbleven en omgekeerd. Later hebben meer uitwisselingen plaatsgehad en zijn onder meer gepensioneerden, brandweerlui, voetballers, jeugd en onderwijzend personeel de grens overgestoken.

Ommersheim ligt in het Saargebied, een 15-tal km voorbij Saarbrucken en maakt sedert 1974 deel uit van de fusiegemeente Mandelbachtal (samen met Bliesmengen-Bolchen, Erfweiler-Ehlingen, Habkirchen, Heckendalheim, Ormesheim en Wittersheim)

Meer op www.ommersheim.de (o ja, ’t is wel in het duits)