Eendenborstfilets met den Echte Kriek van Verhaeghe

Een ideaal gerecht voor de feestdagen.

hoofdgerecht, 4 personenEendenborstfilet met echte kriek van Verhaeghe

  • 4 eendenborstfilets (à ca. 150 g),
  • 1 blikje rode kersen (350 g),
  • 1 sjalotje,
  • 1 flesje Echte Kriek / Echt Kriekenbier van Verhaeghe (2 dl),
  • 2 cl kriekenjenever
  • 1 pot gevogeltefond (380 ml),
  • 50 g boter of margarine, zout, peper,
  • aluminiumfolie

  • Voorbereiden: Vel van filets met scherp mesje in ruitpatroon inkruisen. Buitenste randjes van vel afsnijden. Kersen afgieten. 3/4 deel van kersen halveren, rest bewaren voor garnering.
  • In pan afgesneden reepjes vel ca. 3 minuten zachtjes bakken. Sjalot en halve kersen ca. 2 minuten zachtjes meebakken. Bier en cherrybrandy erbij schenken en aanbaksels losroeren. Fond toevoegen en op hoog vuur tot helft inkoken. Saus door zeef gieten en laten afkoelen.
  • Filets bestrooien met zout en peper. Koekenpan met anti-aanbaklaag verhitten. Filets op velkant ca. 5 minuten bakken, keren en nog ca. 3 minuten bakken. Filets in aluminiumfolie wikkelen.
  • Boter in blokjes snijden. Intussen saus opnieuw verwarmen. Van vuur af boter met garde door saus kloppen. Hele kersen toevoegen en saus enkele seconden zachtjes verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Filets in dunne plakjes snijden en over vier warme borden verdelen. Saus erover schenken. Serveren met gebakken krielaardappelen en bruine champignons.

Voorbereiden: ca. 20 minuten
Bereiden: ca. 30 minuten
De kersen en het kriekenbier geven dit gerecht een fris-zoete smaak. Bij dit gerecht kunt u het beste hetzelfde kriekenbier drinken als is toegevoegd tijdens de bereiding. Een wijntje kan natuurlijk ook. Een frisse lichtzoete wijn of een fruitige rosé past er ook prima bij.

Bekijk de video:

Zo doet u het:

1) Het vlees voorbereiden

Het vlees voorbereiden. Snij overtollig vet af, te gebruiken voor de saus.

2) De ingrediënten

Krieken, kriek bier, kriek jenever, bouilion.

3) De saus maken

Laat de saus tot de helft inbinden.

4) Eendenborst bakken in eigen vet.

Bak het vlees in eigen vet.

5) Klaar!