Konijn met pruimen en kriekbier van Verhaeghe.

Konijn met pruimen en kriekbier van Verhaeghe, ook gekend als konijn op zijn “Vlaams”.

In Vichte kennen we dit recept al zeer lang. Dit staat gegrift in grootmoeders geheugen. De oudsten zullen ook nog wel herinneren dat opa de “jas” van het konijn eraf deed. En dan wist je het. Er is feest op komst!

K3 zong erover:

“hiep hiep hoera we eten konijn
dit wordt een feestje dit wordt een festijn
schransen en drinken tot we dronken zijn
dit wordt een feestje dit wordt een festijn
hiep hiep hoera we eten konijn
Lekker zo’n langoor met pruimen en jus
’t wordt een leuk feestje met jou op ’t menu”

Ingrediënten:

  • 1 konijn, in stukken gesneden (ongeveer 1,3kg)
  • 200 gr gezouten spekblokjes
  • 7,5 dl donker bier, niet te bitter. Ideaal is kriekbier of geuze.
  • 250 gr gedroogde pruimen, ontpit (+/- 20 stuks)
  • Als er verse pruimen zijn, dan neem je natuurlijk 20 verse.
  • 4 sjalotjes, fijngehakt – of 2 uien in ringen gesneden.
  • 2 tijmtakjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 à 4 el bloem
  • 25 cl gevogeltefond of bouillon
  • boter
  • 1 à 2 el bruine suiker
  • 1 à 2 el (Balsamico) azijn
  • versgemalen zwarte peper en zeezout

Bereiding:

  • De pruimen 2 à 3 uur laten weken in lauw water, Armagnac of Hasseltse jenever. Je kan ze ook weken in bier.
  • Het konijn goed kruiden aan alle kanten met peper en zout.
  • De stukken konijn in wat boter aan alle kanten aanbakken in een braadpan met dikke bodem. Doe dit eventueel in porties.
  • Uit de pan halen en de spekblokjes licht krokant bakken en de sjalotjes glazig fruiten.
  • Je kan de uien afblussen met de rode wijnazijn.
  • Het konijn weer in de pan doen, overstrooien met bloem en de pot opschudden of oproeren, zodat de bloem zich mengt en er geen klontertjes ontstaan.
  • Voeg tijm en laurier toe en blus met het bier, aanbaksel goed losroeren
  • Pan verder opvullen met bouillon tot het konijn net onder staat.
  • Laten opkoken en daarna op een zeer zacht vuurtje, met deksel op de pan, gedurende 1 à 1¼ uur laten sudderen.
  • Takje tijm en laurierblaadjes verwijderen
  • Het sneetje brood besmeren met mosterd en ook in de kookpot leggen.
  • Ongeveer 20 minuten voor het einde de pruimen toevoegen.
  • Verse pruimen voeg je toe tegen het einde, zonder schil en pit.
  • De saus eventueel verder inkoken of binden met sausbinder (gebruik het weekvocht van de pruimen): eerst konijn verwijderen met een vleestang en warm houden, saus inkoken/binden en konijn terug toevoegen.
  • De saus op smaak brengen met suiker, azijn, peper en zout (opgepast met zout als men het spek niet heeft geblancheerd!).
  • Serveer met gekookte aardappelen, gebakken aardappelen of aardappelpuree.

Lekker met appelmoes, maar ook met spruitjes.

Variaties:

  • Men kan zoet bruin tafel-, trappisten- of abdijbier nemen.
  • Ook een mengeling van donker bier en fruitig bier (Rodenbach of Kriek).
  • Het bier kan vervangen worden door een fles rode wijn of droge witte wijn.
  • Konijn met pruimen en abrikozen is ook zeer lekker en heeft een ander accent.

Bekijk de video:

De foto’s:
1) Ingrediënten

2) Bak het konijn op hoog vuur en blus met het kriek bier.

3) Pruimen toevoegen en een bruine boterham met mosterd kan ook.

4) Smakelijk! lekker met appelmoes.