Prutske

Prutske leek een bepaalde periode wel het meest gegeerde beeldje van Vichte. Het beeldhouwwerkje dat op initiatief van de Dorpsraad werd opgericht in het Jaar van het Kind (1979), verhuisde begin jaren ’80 een aantal keer uiterst mysterieus van plaats. Studentengrap of het werk van de internationale anti-Prutske-bende, wie zal het zeggen?

Het beeld, gemaakt in polyesterhars, is van de hand van kunstenaar Jacques Verduyn uit Brugge en wil een eerbetoon zijn aan de in 1979 precies tien jaar overleden Stijn Streuvels die in zijn boek ‘Prutske’ zijn jongste dochter vereeuwigde.

Prutske keek altijd uit op de vijver, aan de nieuwe kerk. Op deze plaats start ook het ‘Prutskepad’ dat werd ontworpen op initiatief van de Vichtse Wandelclub ‘De Textieltrekkers’ naar aanleiding van hun vijfjarig bestaan. Het pad werd voor de eerste maal ingewandeld op 30 april 1989 door Prutske zelf, alias Dina Lateur (want zo heette Streuvels’ dochter). Om het beeldje tegen beschadiging of diefstal te beschermen, sierde Prutske eerst het perkje op de hoek van de Beukenhofstraat en de Vichteplaats, daarna stond het aan de voorkant van het gemeentehuis/antennepunt en in 2017 kwam het in de Stringe terecht achter glas na herstelling door een ongeval.