Spaghetti bolognaise op traditionele wijze

Niet de streekkeuken, maar een recept dat niet kan ontbreken, omdat het toch een favouriete gerecht is van velen. In dit traditionele recept zal je zeker tips vinden om uw bolognaise nog beter te maken. Bekijk ook de video onderaan.

Ingredienten:

 • 2 kg rundsgehakt
 • 2 wortelen (fijngehakt)
 • 1 stengel bleekselder (fijngehakt)
 • 2 uien (fijngesneden)
 • 2 tenen knoflook
 • 1 fles rode wijn
 • 1 liter tomaten paasata (gezeefde tomaten)
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 5 eetlepels olijfolie
 • takje rozemarijn en takje salie
 • Zout en peper
 • Spaghetti, maar nog beter met tagliatelle.
 • Optioneel: Paprika’s en chili pepers

 

Recept:

Verhit de olijfolie en doe alle groenten in de pan. De tenen look mogen op zijn geheel erin. Bak dit op hoog vuur 5 a 8 minuten. Niet langer. De groeten moeten schroeien, maar niet verkleuren. Blijven roeren tijdens het bakken.

Zout en peper het rundsgehakt. Doe ze in de braadpan, en zorg dat de volledige bodem bedekt is. Laat dit 5 a 6 minuten sudderen. De onderste laag wordt mooi bruin en de massa wordt heet. Niet roeren, anders gaat het vocht van het vlees druipen!

Vervolgens de groeten en vlees 10 a 12 minuten bakken terwijl je roert. Best om de paar minuten roeren.

Wanneer het vlees aan de bodem begint te kleven, mag je de wijn toevoegen. Kook de wijn uit tot er vrijwel niks overblijft.

Doe er daarna de tomatenpuree bij en bak dit enkele minuten.

Daarna mag de tomaten passata erin, samen met 1 liter water. Breng alles aan de kook en laat dit dan rustig op zacht vuur verder koken. Minstens 1,5 uur! Zo krijg je een lekkere vleessaus (en niet een vleessoep). In de italiaanse keuken blijft de pot vlug 2,3 of zelfs 4 uur stoven. Nu en dan wat water toevoegen als de saus te dik wordt.

Maak nu uw pasta klaar. Voeg wat saus toe en meng. De saus blijft mooie kleven aan de pasta. Als afwerking doe je een lepel saus er bovenop en rijkelijk bestrooien met parmezaanse kaas.

Video: