Vichtse Piro’s

De piro mag uiteraard niet ontbreken in onze streekgerechten. Wat is dat nu eigenlijk, “nen piro”?
Een worstenbroodje, erkend streekproduct van de West-Vlaamse Scheldestreek. Een broodje van pistoletdeeg omhult een smakelijke worst.

Piromanie kan men vrij vertalen als een sterke behoefte naar piro’s.

Pirobak is een volkse traditie in de West-Vlaamse Scheldestreek om op café piro’s te bakken. Tijdens de wintermaanden organiseren verschillende cafés, vooral in Groot-Anzegem, volgens beurtrol een pirobak op zondag. In dat café kan je dan piro’s eten bij een pintje …

Het piroseizoen loopt vanaf eind september tot en met Pasen.

Ingrediënten voor 30 piro’s:

  • 6 dl water
  • 1 kg bloem
  • 5 gr gist
  • 17 gr zout
  • varkensworsten van 70 gr

Bloem, gist, water en zout samenvoegen en kneden tot een homogene massa.

Deeg verdelen in stukjes van 50 gram.

In ieder stukje handmatig een worst verwerken.

Alles mooi op een bakplaat schikken.

Ongeveer 30 minuten laten rijzen.

Gedurende 20 minuten afbakken op 200° in een voorverwarmde oven.

TIP: piro na afkoeling opwarmen in een voorverwarmde oven, nooit in een microgolfoven.

U kan natuurlijk ook altijd piro’s gaan halen bij een plaatselijke bakker.