Vlaamse hutsepot

Vlaamse hutsepotHutsepot is een typisch Vlaamse stamppot. Het wordt dan ook veel in onze gemeente gemaakt. Het gerecht is een allegaartje van verse wintergroenten. Je het gerecht aanpassen naar eigen smaak. Voeg groenten van het seizoen toe en laat die eruit die je minder lust.

Ingrediënten voor 10 kilo hutsepot:
(Minder kan ook. Verminder hiervoor de hoeveelheid groenten.)

  • 3 of 4 uien in stukjes gesneden.
  • 1 kilo wortels in blokjes.
  • 1 a 2 kilo aardappelen.
  • 1 grote savooi of kool.
  • 3 a 4 stalen prei op stukjes.
  • 2 a 3 rapen in stukjes
  • 1 kg spruitjes (Ben je geen liefhebber? Geen probleem, laat die eruit.)
  • Peper en zout
  • Boter
  • Een blokje runds- of kippen bouillon.
  • Optioneel: je kan vlees toevoegen. Dit heeft een rijke smaak, maar is niet noodzakelijk.
    • Ofwel: 3 dikke sneden gerookt spek of platte ribben.
    • Ofwel: 3 gerookte worsten of gerookt vlees of een schouderstukje
    • Ofwel: varkenspoten of -oren of -staart

De bereiding is vrij eenvoudig. Slechts de volgorde van het toevoegen van de ingrediënten is van belang. Het meeste werk zit in het snijden van de groenten. Het stoven van de stamppot neemt wel wat tijd in beslag: 1 a 2 uur.

Bekijk de video:

  • Boter smelten.
  • De uien bruinen.
  • Optioneel: Het vlees toevoegen.
  • Groenten erin, eerst de “harde groenten” (wortel, raap, …), dan volgt de rest. Spaar de aardappelen voor het einde.
  • Als laatste groente komt de groene kool of savooi. Eventueel een klein beetje water toevoegen.
  • Voeg het bouillon blokje toe.

Laat de groenten een half uur ‘stoven’.

  • Voeg de aardappelen toe als de savooi of kool gekrompen is.

Laat dit nog een half tot 1 uur stoven (tot de aardappelen gaar zijn).

  • Verder afkruiden met peper en zout naar smaak.

Nu kan je aanstampen, maar oppassen, de aardappelen mogen breken, maar niet allemaal. Deze zorgen voor een goede binding van de sappen, maar zijn ook lekker op zijn geheel.

Heel smakelijk met een varkenskotelet, boerenworst, bloedworst of zelfs een stukje kaas.

Als toevoeging kan je nog een lepel moster serveren.

Lekker!

Tip: je kan verse hutsepot invriezen, zo heb je een lekkere en snelle hap als je minder tijd hebt om te koken.

Zo doet u het:

1) Bruin de uien, voeg wortelen toe, daarna de prei:

Wortelen en prei

2) Voeg de rapen toe

Rapen

3) Vul aan met savooi en een blokje bouillon. Dit neemt veel plaats in. Je kan nu best de groenten een half uur stoven, zo krimpen ze.

Savooi en bouillon

4) Vul aan met aardappelen. Stoof dit nog een half uur of langer.

Aardappelen

5) Alles doorroeren en afkruiden met peper en zout.

Peper en zout

Klaar!