Vlaamse stoverij met Duchesse de Bourgogne.
Vlaamse stoverij met Duchesse de BourgogneDit is een recepte waarbij je Vichte op zijn best zal smaken. Echte vlaamse stoverij gemaakt met een streekbier. Hier gebruiken we traditioneel fruitig bier uit Vichte: Duchesse de Bourgogne. Dit past uitstekend met frietjes en frisse groenten. Dit biertje is ideaal om het recept te vergezellen. Bekijk ook de video. Smakelijk!
Nodig:
- 1 kg gemenge stoverij (runds en varkensvlees)
- 0,75 liter Duchesse De Bourgogne
- 2 uien
- 100 gram boter
- peper en zout
- Laurier en tijm
Bereiding:
- Wrijf de stukken vlees in met peper en haal ze door de bloem.
- Smelt twee eetlepels boter op een hoog vuur in een zware braadpan.
- Bak het vlees mooi bruin in deze hete boter. Doe dit in porties, zodat er niet teveel vlees in de pan ligt.
- Smelt de rest van de boter op een matig vuur. Bak hierin de uien bruin. (Door vlees en uien mooi bruin te bakken krijgt de stoverij haar diepbruine kleur.)
- Giet het bier in de pan en breng het aan de kook. Schraap daarbij met een houten lepel de braadresten los. Giet het bier over het vlees en de uien.
- Doe de tijm en laurierblaadjes in de pan.
- Laat alles op een laag pitje stoven. Het vlees moet heel zacht zijn. (+/- 1 uur)
- Bijkruiden met peper en zout.
- Leg een witte boterham, gesmeerd met mosterd in de saus
Optioneel:
Roer voor het opdienen rode bessengelei en de azijn door de saus.
Volg de film:
Zo doet u het:
1) Bakken
Het vlees goed aanbakken op hoog vuur.
2) Proeven
Belangrijk: proef het bier voldoende voor!
3) Bier
Voeg het bier toe aan het vlees en laat dit nu stoven op een matig vuur.
4) Mosterd
Een boterham met mosterd maakt alle smaken los en dikt de saus.