aaDe derde week van november is traditioneel de week van het alcoholisme en het problematisch gebruik van alcohol krijgt dan meer aandacht dan op een doorsneedag. In het vooruitzicht van de komende feest- en andere dagen ... deze brief! 

Open Brief

Op een goede dag, beste vrienden, zal ik de moed vinden om jullie te vertellen dat ik lijd aan de ziekte die alcoholisme heet. Waarom dat moed vergt? Alleen omdat jullie zo weinig weten van die ziekte, ben ik bang voor jullie reactie. 

In feite is het niet dramatischer om te zeggen: "Ik ben alcoholist", dan om te zeggen: "Ik ben diabeticus" of: "Ik ben allergisch aan pillen". Maar zolang jullie niet méér weten van de feiten, ben ik bang dat jullie oordeel zowel mijn maatschappelijk aanzien, als onze vriendschap zal aantasten. 

Ik wou dat jullie wisten dat alcoholisme een ziekte is die iedereen kan treffen, ongeacht maatschappelijke positie, intelligentie, geestelijke rijpheid, morele opvatting of eerdere ervaringen met drank, en dat de symptomen van de ziekte zich alleen manifesteren nadat het lichaam alcohol heeft opgenomen. 

Ik wou dat jullie wisten dat alcoholisme niet moet worden gelijk gesteld met overmatig drinken. Veel mensen drinken te veel. En hoewel dat schade berokkent aan hun gezinsleden of hun loopbaan, berokkenen ze zichzelf geen blijvende schade. Daarentegen betekent het lichamelijk onvermogen van de alcoholist om met alcohol om te gaan dat zelfs een geringe hoeveelheid drank hem dichter bij het verlies van zelfcontrole, geestelijke ontwrichting en voortijdige dood brengt. 

Ik wou dat jullie wisten dat de ziekte, hoewel ze progressief en ongeneeslijk is, tot staan kan worden gebracht door geen alcohol meer toe te laten in het lichaam. En dat de slachtoffers kunnen gered worden voor een volwaardig en constructief leven. 

Het toekomstige lijden van miljoenen slachtoffers zou in hoge mate kunnen worden verminderd, indien begrip voor het probleem en kennis van de waarschuwingssignalen meer bekend zouden zijn. 

Ik wou dat jullie wisten welke gemoedsrust neerdaalt op de alcoholist die het innerlijk weerstandsvermogen heeft gevonden om zijn toestand eerlijk onder ogen te zien en de uitdaging van blijvende nuchterheid te aanvaarden. 

Ik wou dat jullie wisten hoeveel hoop en hulp er is voor het geval jullie zelf of iemand die je kent de ziekte mocht oplopen. 

Als jullie mij willen helpen, dan volgen hier een paar eenvoudige aanbevelingen.

Alsjeblief, denk niet dat jullie de drank moeten wegsluiten als ik in de buurt ben. 

Het feit dat ik alcoholist ben betekent niet dat ik mezelf in een roes wil drinken, hoewel ik dat misschien wel in jullie aanwezigheid heb gedaan, toen ik de aard van mijn probleem nog niet kende. Integendeel, nu ik weet dat alcohol als vergif op mij werkt, wens ik de verschijning van mijn rouwbericht zolang mogelijk uit te stellen. 

Alsjeblieft, doe nooit, maar dan ook nooit, ook niet bij wijze van de zogenaamde grap, alcohol in mijn frisdrank of in die van een ander. 

Of ik nu opzettelijk of per ongeluk alcohol binnen krijg, dezelfde reacties zullen worden ontketend en de ziekte zal zich weer actief in werking zetten. 

Alsjeblief, laat deze aanbeveling je niet van je stuk brengen, laat me zonder commentaar nippen aan mijn frisdrank of koffie. 

En wanneer jullie aan gasten vragen wat zij willen drinken, vraag het dan ook aan mij. Ik kan immers voor mezelf beslissen, want ik ben merkwaardig genoeg blij met mijn gedwongen nuchterheid. 

In feite veel, veel blijer dan ik ooit was in mijn geregelde uitspattingen en mijn langdurige katers. Ik voel geen afgunst ten opzichte van mijn vrienden die openlijk en normaal kunnen drinken. 

Maak er ook een gewoonte van eerst niet-alcoholische dranken aan te bieden aan je gasten. Het helpt de alcoholist die het moeilijk heeft om een keuze te maken. Zeg niet dat ééntje geen kwaad kan en verplicht mij niet agressief te worden indien jullie blijven aandringen. Dat ééntje maakt voor mij het verschil tussen leven en dood. 

Alsjeblief, aarzel niet om mij iets te vragen over alcoholisme.

Het kan mij niet schelen of jullie vraag voortkomt uit nieuwsgierigheid of uit belangstelling, zolang ik maar iemand kan helpen met zijn of haar probleem. 

Nuchtere AA- groeten

Meer info:

Algemeen Dienstbureau (ADB)

Grote Steenweg 149

2600 Berchem-Antwerpen  

Tel.: 03 239 14 15

www.aavlaanderen.org

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De derde week van november is traditioneel de week van het alcoholisme en het problematisch gebruik van alcohol krijgt dan meer aandacht dan op een doorsneedag.

In het vooruitzicht van de komende feest- en andere dagen ... deze brief!

00089

Zoeken

GDPR

Dorpsraad VZW

De Dorpsraad vindt zijn oorsprong net na de fusie met Anzegem in 1976. Onder leiding van de toenmalige gemeenteraadsleden en de verenigingen werd besloten een nieuwe overkoepelende organisatie op te richten waar alle Vichtse verenigingen een plaatsje konden vinden. Ondertussen is een VZW opgericht en is de Dorpsraad VZW levendiger dan ooit!

 

Contacteer

Vichte
 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.