Beste Vichtenaar, 

Voilà... Gedurende enkele weken kreeg je de kans om onze online-enquête in te vullen. Wij willen iedereen bedanken die de moeite deed en hieraan heeft meegewerkt. We zijn tevreden: we kregen zo’n 472 antwoorden binnen. Dit is 22 % van de Vichtse huisgezinnen. De verschillende leeftijden zijn heel goed vertegenwoordigd: De jongste deelnemer is 16, de oudste 81 jaar. Wij beloven: tegen het begin van de volgende maand publiceren wij de verwerkte resultaten!  Volg het op www.vichte.be en op de sociale media.

In de  commentaren bij onze enquête zijn verschillende reacties van mensen te lezen die heel positief waren over het feit dat naar hun mening werd gevraagd: "Bedankt dat we de kans kregen hierover onze mening te zeggen". Dit doet deugd!

In Vichte bestaat al meer dan 50 jaar een traditie van inspraak in politieke besluitvorming. Nog voor de fusie met Anzegem is de Vichtse dorpsraad ontstaan vanuit het verenigingsleven. Het heette toen de culturele raad en kreeg (beperkte) inspraak in de grote besluiten die de gemeente nam.

Georganiseerde inspraak maakte overal, in zeer veel steden en gemeenten, opgang tijdens de laatste decennia. Er zijn natuurlijk overal de sport-, jeugd- en cultuurraden, de gezins- en welzijnsraden, seniorenraden,… dikwijls aangestuurd vanuit de politiek en elk met hun eigen specialisatie en doelpubliek.

Maar overal zijn er ook onafhankelijke inspraakorganen, districtsraden, dorpsraden, waar gewone burgers, meestal vanuit verenigingen in participeren. Zij houden zicht op het grote geheel van een dorp of woonkern. Ze denken mee om kwaliteit in het bestuur te brengen. De plaatselijke politiek is er blij mee. Hopelijk maakt ook Anzegem werk van burgerparticipatie in al haar woonkernen! Verenigingen, scholen, plaatselijke organisaties zijn het kloppende hart van onze dorpen!

Echte inspraak leidt tot betere besluiten, gedragen door de bevolking!

Meer dan ooit pleiten we voor een initiatief waar men verenigingen en burgers vanuit dorpskernen actief betrekt bij Anzegemse politieke besluitvorming. We zijn met de dorpsraad absoluut voorstander van ingrepen die het algemene Anzegemse belang dienen. We staan ook achter heel wat initiatieven die buiten ons dorp gestalte krijgen!  Maar ook in ons eigen dorp zijn dringende acties nodig. Je verneemt die na de verwerking in het begin van de maand maart.

Misschien kan ons gemeentebestuur eens een soortgelijke enquête zoals de onze, houden in al haar deelgemeenten en deze, samen met vertegenwoordigers van de verenigingen verwerken. Het is een goede methode om –zeker in deze corona-tijden – (zonder veel interactiemogelijkheden zoals we dit nu beleven), veel te weten te komen. En…het hoeft echt bijna niets te kosten!

Iedereen zou er veel kunnen uit leren. De bezorgdheden van de Anzegemse bevolking maar ook de dingen die de mensen van het bestuur appreciëren.

                                                                                                                  

Vichtse Dorpsraad VZW

00089

Zoeken

GDPR

Dorpsraad VZW

De Dorpsraad vindt zijn oorsprong net na de fusie met Anzegem in 1976. Onder leiding van de toenmalige gemeenteraadsleden en de verenigingen werd besloten een nieuwe overkoepelende organisatie op te richten waar alle Vichtse verenigingen een plaatsje konden vinden. Ondertussen is een VZW opgericht en is de Dorpsraad VZW levendiger dan ooit!

 

Contacteer

Vichte
 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.