We zitten weer in de mooiste periode van het jaar waarin de stand van de aarde ons toelaat de sterrenhemel reeds vroeg in de avond te bewonderen. We willen dan ook de vele kijklustigen opnieuw de kans geven om doorheen onze telescopen enkele gekende en minder gekende objecten beter te leren kennen.
Het blijft weliswaar erg moeilijk een donkere locatie te vinden die goed bereikbaar is en toch voldoende donkere hemel biedt in het zuiden wat waarnemen gemakkelijker maakt. Deze plaats bestaat echter nog steeds en is zeker niet ver weg:

Gemeenteschool Beukenhofstraat 38 Vichte - 21 en 22 december 2012

Wat is er te zien?
De donkere hemel laat ons toe een uitgebreide initiatie te geven in de vele sterrenbeelden. Onze manier van navigeren aanleren doorheen de duizenden sterretjes om zo andere objecten zoals naburige melkwegstelsels terug te vinden. Deze initiatie zal op geregelde intervallen tijdens de twee avonden plaatsvinden.
De “Maan”, net over eerste kwartier, staat in het zuid zuid-westen in de buurt van het sterrenbeeld ‘vissen’ en is prachtig te zien gedurende een groot deel van de avond. Vele kraters en gevulde lavagebieden zijn indrukwekkend nabij gezien door de vele telescopen.
"Jupiter" is een zeer helder object. De met wolkenbanden gevulde planeet staat de ganse nachte hoog aan de hemel in het sterrenbeeld "stier". Hier zullen we minstens 4 maantjes zien (van in totaal 65) die om de planeet draaien, evenals de prominent aanwezige wolkenbanden op de planeet met verschillende details en opmerkelijke kleuren. Een perfect moment om te leren hoe een planeet eruitziet tegenover de sterren want Jupiter staat erg dicht bij ‘Aldebaran’ de erg heldere hoofdster van het sterrenbeeld stier.
Een passage van verschillende satelieten en meteoren zullen tijdens de loop van de avond regelmatig zichtbaar zijn.
Verder zullen we van de gelegenheid gebruik maken om onze dichtste extragalactische buren van naderbij te aanschouwen. Het sterrenbeeld "Andromeda" met zijn gekende andromeda-nevel staat hoog boven ons en zal ideaal te zien zijn.
Andere sterrenbeelden (Cassiopea, Perseus, Leeuw, Kreeft, Tweelingen, enz) samen met sterrenstelsels en nevels zullen we ook tonen in combinatie met de andere astronomische verschijnselen zoals een paar sporadische meteoren (beperkt aantal vallende sterren).
Tevens kunnen we nog kennis maken met de wintersterrenbeelden. Het sterrenbeeld "Orion" met zijn fantastische "Orion-nevel" komt in het tweede deel van de avond perfect in beeld, wat een onuitwisbare impressie nalaat in het geheugen van alle bezoekers. Deze nevel is zelfs met het blote oog te zien!

Telescopen
Een ruim telescopenpark zoals een Dobson zelfbouwtelescoop, 23,5 cm Schmidt-cassegrains, een 20 cm zelfbouw Kutter planetentelescoop 15 en 20 cm computergestuurde telescoop, 7 tot 15 cm refractoren, diverse binoculairs en nog tal van andere toestellen staan permanent opgesteld om de bezoekers van onze kosmische buren te laten genieten. Samen met deze kijkers staan een 15 tal toegewijde amateurs iedereen graag te woord voor allerhande deskundige uitleg naast de ruimere initiatie die publiekelijk met geluidsinstallatie wordt gegeven, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Naast visueel kijken voor elkeen worden er ook live projecties gedaan van de iets moeilijker objecten.

Tentoonstelling
Wie het buitenprogramma heeft doorlopen, of wie zich wenst op te warmen, kan even verpozen binnen en genieten van de uitgebreide contactname met onze leden. De meest uiteenlopende vragen komen er aan bod en worden door de leden vakkundig beantwoord.
Verschillende onderwerpen zijn doorlopend en vrij te bezoeken: Spiegelslijpen, Astrofotografie-demo, Werk van de eigen leden, Verschillende voordrachten door de werkgroep kosmologie, Ruimtevaart en Mars-missie en veel meer...

Vervangprogramma
Het vervangprogramma wordt ook bij goed weer verzorgd en is zeker zo interessant als het waarnemen zelf. Slecht weer is dus zeker geen excuus om dit evenement te missen.

2 opeenvolgende dagen
Om een grotere kans te hebben op goed weer werd de sterrenkijkdag uitgebreid tot twee dagen. Zowel vrijdag als zaterdag zullen wij met een volle bezetting aanwezig zijn. Indien u wenst zeker te spelen, kom dan gerust twee dagen na elkaar. Indien U reeds op vrijdag hebt kunnen kijken dan bent U zaterdag nog steeds even welkom.(Misschien ziet u dan nog veel meer!!!!)

Hoe zijn we te bereiken?
- E17 afrit Deerlijk richting Vichte-Ronse-oudenaarde
- Rode lichten “Belgiek” voorbij
- Volgende rode lichten (ongeveer 3 minuten) in Vichte-centrum naar
rechts 250 meter na voetgangersoversteekplaats met gele
knipperlichten naar rechts (brandweer en gemeenteschool)
- Ruime parkingmogelijkheden aanwezig aan de overzijde van de straat.

Wat is de Astronomische vriendenkring?
www.astrolab.be/avk/
De Astronomische vriendenkring is een organisatie opgericht in december 1995 die toen bestond uit een 5 tal leden. Deze leden hebben één eigenschap gemeen: ze zijn allen geboeid door alles wat met astronomie te maken heeft. Dit gaat van waarnemen van de sterrenhemel en het zelfbouwen van optische instrumenten, fotografie van de
hemelobjecten tot het wiskundig berekenen van planeetbanen en het discussiëren over aanverwante wetenschappen. Momenteel zijn we uitgegroeid tot een kern met 35 actieve leden en een 20 tal steunende leden.
Maandelijks is er een praktische vergadering die vrijblijvend is en waar geen vaste agenda vooropstaat. Ieders vraag wordt er behandeld en er komen steeds nieuwe uitdagende onderwerpen ter discussie. De gehele organisatie is gebaseerd op vrijwilligerswerk en er is geen vaste structuur zoals voorzitters ed. Deze losse vriendengroep versterkt enkel de interesse in astronomie omdat er nooit verplichtingen zijn bij het uitvoeren van onze hobby.
De Astronomische Vriendenkring beslaat de gehele regio Zuid-West Vlaanderen met leden uit o.a. Wevelgem, Ingooigem, Zwevegem, Otegem, Beveren-Leie, Vichte, Harelbeke, Waregem,…. Alle lagen van de bevolking zijn terug te vinden in onze vereniging. voorkennis is niet noodzakelijk, alleen een gezonde interesse in astronomie is gevraagd.
De vereniging is overkoepeld door de VVS (Vereniging voor sterrenkunde) die op nationaal vlak de nodige ondersteuning biedt. We werken ook regelmatig samen met de collega astronomen uit West Vlaanderen in het kader van het Regionaal Astro Netwerk. Kijkposten in Oostende, Zillebeke en Ledegem staan eveneens klaar om net zoals AVK U de hemelobjecten te tonen.
De groep telt op gebied van waarnemingservaring en instrumentarium ruime mogelijkheden. Ervaren leden op gebied van astrofotografie(klassiek en met webcam), zon, wiskundige berekeningen, zelfbouw van instrumenten, veranderlijke sterren, en vele andere, werken met kijkers van 7 tot 30 cm diameter en hebben verschillende kijkers in aanbouw om vanuit vaste observatoria vrijblijvend de nodige uitleg te verstrekken aan eenieder die geïnteresseerd mocht blijken.
Eens te meer dankzij onze snelle groei en de vele projecten naar de toekomst toe, zal het AVK een groep zijn om in het oog te houden. U hoort zeker nog van ons!!!


Auteur:  johan coussens
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Organisatie: Astronomische Vriendenkring
Adres:  Deerlijksesteenweg 166
Plaats:  8530 Harelbeke
Telefoon: 0478325145
Fax:
Bijlagen: http://www.drk.be/files/regio/Nationale_sterrenkijkdagen_2012.pdf
http://www.drk.be/files/regio/VVS_persmededeling_sterrenkijkdagen_2012.pdf
http://www.drk.be/files/regio/sterrenkijkdagen_2012_affiche_druk.pdf


U ontvangt deze informatie omdat u zich ingeschreven hebt in het perscentrum http://www.drk.be/perscentrum. Om deze berichten niet meer te ontvangen kan u zich uitschrijven op de perscentrum-nieuwsbrief (http://www.drk.be/register)

wapenschild vichte

Zoeken

GDPR

Dorpsraad VZW

De Dorpsraad vindt zijn oorsprong net na de fusie met Anzegem in 1976. Onder leiding van de toenmalige gemeenteraadsleden en de verenigingen werd besloten een nieuwe overkoepelende organisatie op te richten waar alle Vichtse verenigingen een plaatsje konden vinden. Ondertussen is een VZW opgericht en is de Dorpsraad VZW levendiger dan ooit!

 

Contacteer

Vichte
 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.