Componist Herman Roelstraete is oprichter van het Vichtse kamerkoor Musica Flandrorum (http://www.musicaflandrorum.be/) en tijdens de periode 1977-1985 fungeert Roelstraete er ook als vast dirigent. Het werk dat deze veelzijdige componist voor de vereniging verrichtte wordt door velen als een bekroning op zijn levenswerk gezien. Musica Flandrorum bevatte drie afdelingen die ten dienste stonden van de vergeten Vlaamse muziek: een kamerkoor, een muziekuitgeverij en een afdeling die zich vooral bezig hield met het bestuderen van vergeten partituren.

Herman Roelstraete werd geboren in Lauwe op 20 oktober 1925. In 1939 volgt hij in Torhout de kosterschool en daar ontstaat zijn liefde voor het gregoriaans, het orgel en "de Vlaamse Zaak", drie onderwerpen die in zijn composities heel vaak tot uiting zullen komen. Na zijn eindexamen aan het Lemmensinstituut trekt hij naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij de eerste prijzen zang, contrapunt en orgel behaalt. Enkele jaren later bekwaamt Roelstraete zich daar verder in orkestdirectie, orkestratie en compositie. In West-Vlaanderen legt hij een stempel op het culturele leven: hij richt koren, ensembles en orkesten op, doet onderzoek naar volksliederen en oude orgels en staat andere dirigenten bij met raad en daad.

 

Roelstraete laat een uitgebreid oeuvre van zowat 150 opusnummers na. De lijst van zijn werk omvat o.a. vier symfonieën, verschillende orkestwerken, kamermuziek, orgelcomposities en op vocaal gebied o.a. drie oratoria, elf missen, een tiental liederenreeksen, een 110 koorbewerkingen van Nederlandse liederen, religieuze en profane koormuziek. Als pedagoog werkte hij voor het secundair onderwijs van Izegem en Kortrijk, was hij leraar (orgel, zang, harmonie, muziekgeschiedenis) en directeur van de Stedelijke Muziekacademie in Izegem (1950-77) en leraar praktische harmonie aan het conservatorium in Brussel (1969-82). Intussen leidde hij een aantal koren, was hij gastdirigent bij verschillende orkesten en werd hij - naast het Vichtse kamerkoor – ook vast dirigent van het Kortrijks Gemengd Koor (1969-80).

Herman Roelstraete overleed in Kortrijk op 1 april 1985.

 

bij het graf van Herman Roelstraete (+ 01-04-1985)

Lente in Vichte

Onvergetelijke schone tuin van Vichte,
waar de seizoenen joelen en krioelen van alledaagse vogels in bomen en hagen.

En boven, als dromen, bolle witte wolken jagen,
Waar donkere kasteelgedaanten, omgekeerd en broos,

door rusteloze rimpels worden uitgerafeld als nutteloos verwaanden
en weer samengepuzzeld tussen 't overjaarse riet in fraaigewelfde wal.

Waar de lage voorjaarszon nieuw leven wekt en koestert wit en geel als goud
in groene grashellingen aan weerskanten van het water.

Bosjes paardebloemen, madeliefjes en een weelde levensblije paaslelies.
Pasen was nooit vruchteloos.

Ik heb het stenen bewijs gezien, gekapt in arduin, tussen onduidelijke graven in de warme oksel van de oude kerk: een masker dat niet eens de dood vermoeden doet.

De ogen zijn gesloten, op zoek of kijkend naar iets dat ik nog steeds geloven moet,
Ik heb genoten van de wijding bij woekerende lente vol witte kerselaren en paarse die zich tooien voor 't ontmoetingsfeest.

01-04-1990 gedicht van E.H. Karel Anneessens, pastoor te Koekelare De Mokker

 

wapenschild vichte

Zoeken

GDPR

Dorpsraad VZW

De Dorpsraad vindt zijn oorsprong net na de fusie met Anzegem in 1976. Onder leiding van de toenmalige gemeenteraadsleden en de verenigingen werd besloten een nieuwe overkoepelende organisatie op te richten waar alle Vichtse verenigingen een plaatsje konden vinden. Ondertussen is een VZW opgericht en is de Dorpsraad VZW levendiger dan ooit!

 

Contacteer

Vichte
 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.