Antoon Steverlynck geboren te Vichte op 14 juli 1925 is deze morgen op 85 jarige leeftijd overleden. Antoon was de laatste burgemeester van Vichte van 1971 tot aan de fusie in 1976. Hij was een zeer actief en geëngageerd persoon. Reeds op jonge leeftijd, tijdens WOII, stichtte hij KSA ter Vichten mee op . Daarna zouden nog verenigingen volgen. Hij trok onder andere mee aan de kar bij de start van de toneelvereniging Streven en het Davidsfonds. Antoon Steverlynck was tevens de bezieler van de culturele raad van Vichte. Hieraan onsproot na de fusie de Dorpsraad van Vichte.


Kunst interesseerde hem buitenmatig. Tijdens zijn bestuursperiode kwamen er vele kunstwerken bij, onder meer het wandpaneel in de raadszaal van het Vichtse gemeentehuis, de Verteller en Prutske. Hij zetelde tevens als secretaris in de Europese Vereniging van Kunstambachten. In 1973 lag hij mee aan de basis van de officiële verbroedering met Ommersheim.
Als schepen en burgervader realiseerde hij talloze projecten in ons dorp zoals de bouw van het clubhuis voor de gepensioneerden aan de vijver, de aankoop van het Beukenhof, de bouw van de nieuwe pastorij en de sporthal, de aanleg van de sportaccomodatie van de Lendedreef en de gewestweg door Vichte, de 1ste restauratie van de Oude kerk, .... te veel om op te noemen. 
Als persoon en politicus bleef hij heel rechtlijnig en gedreven, daarom botste het wel eens met zijn medestanders. Tijdens zijn burgemeesterschap te Vichte, verkozene vanuit de middenstand in de CVP, was hij mee de bepalende factor in de vorming van de fusie. 
Vanaf 1985, toen hij in het begin van dat jaar burgemeester werd van de fusiegemeente Anzegem, bleef Antoon actief op zijn elan verder werken. Dit werd echter bruusk onderbroken in maart 1988 toen hij getroffen werd door een hersenbloeding, nota bene op het einde van een gemeenteraad. Hij werd verlamd aan de linkerhelft van zijn gezicht en aan zijn rechterhand. Er wachtte een langdurige revalidatie. Sindsdien verplaatste hij zich in een rolstoel. Maar dit belemmerde hem niet om actief en alert te blijven. 
Sinds het einde van zijn politieke carrière schreef hij nog verschillende boeken en bleef hij sterk geïnteresseerd in de actualiteit en het dorpsleven. De teleurgang van de textielindustrie, waarin zijn roots lagen, vond hij een jammerlijke evolutie. Maar ook het tekort aan degelijke huurpanden en sociale woningen voor jonge mensen die zich hier wilden vestigen, stoorde de sociale man.
Op zijn indrukwekkende staat van dienst vermelden we nog dat Antoon Steverlynck 10 jaar als volksvertegenwoordiger en 1 jaar als Staatssecretaris van Middenstand en Landbouw in het parlement zetelde . Hij zat tevens in de Raad van Europa. Vorig jaar nog kreeg Antoon de eretitel van burgemeester toegekend door de minister van Binnenlands bestuur Marino Keulen.
Vichte verliest een grote persoonlijkheid die duidelijk zijn stempel op ons dorp heeft gezet. De uitvaart vindt plaats op zaterdag 11 december in de nieuwe kerk te Vichte.

 

 

wapenschild vichte

Zoeken

GDPR

Dorpsraad VZW

De Dorpsraad vindt zijn oorsprong net na de fusie met Anzegem in 1976. Onder leiding van de toenmalige gemeenteraadsleden en de verenigingen werd besloten een nieuwe overkoepelende organisatie op te richten waar alle Vichtse verenigingen een plaatsje konden vinden. Ondertussen is een VZW opgericht en is de Dorpsraad VZW levendiger dan ooit!

 

Contacteer

Vichte
 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.