Dit is een typisch gerecht uit grootmoeders keuken. Niet terug te vinden in kookboeken, maar een echte aanrader. Als kinderen waren we er echt verzot op!
Nodig:
- Half liter karnemelk
- Maïzena of bloem voor het binden
- Spek blokjes
- Sjalot of ui
Witte bonen. Die kan je vers koken ofwel klaar kopen in blik (maar zonder tomatensaus hé!).
Bereiding:
- Bak de spek blokjes.
- Doe de blokjes apart en gebruik de boter om sjalot of ui bruinen.
- Voeg de karnemelk toe en roer goed. Verhit dit op een laag vuurtje, want anders gaat het schiften.
- Kruid met peper en zout. (eventueel citroensap)
- Binden met maïzena of bloem. (oppassen, niet teveel binden)
- Daarna voeg je de spek blokjes toe
- Meng de witte bonen: Eventueel: witte wijnazijn, look en peterselie.
Dit is lekker met gekookte aardapplen, spiegelei of sneetjes kaas.
In Kortrijk doen ze er 'zurkel' of 'kadul' bij.
Volg de film:
Zo doet u het:
1) Spek bakken
2) Uien bruinen
3) Alles in de pot
4) Saus binden
5) Opdienen