Bonen in papsaus
Dit is een typisch gerecht uit grootmoeders keuken. Niet terug te vinden in kookboeken, maar een echte aanrader. Als kinderen waren we er echt verzot op!
Dit is een typisch gerecht uit grootmoeders keuken.
Nodig:
- Half liter karnemelk
- Maïzena of bloem voor het binden
- Spek blokjes
- Sjalot of ui
- Witte bonen. Die kan je vers koken ofwel klaar kopen in blik (maar zonder tomatensaus hé!).
Bereiding:
- Bak de spek blokjes.
- Doe de blokjes apart en gebruik de boter om sjalot of ui bruinen.
- Voeg de karnemelk toe en roer goed. Verhit dit op een laag vuurtje, want anders gaat het schiften.
- Kruid met peper en zout. (eventueel citroensap)
- Binden met maïzena of bloem. (oppassen, niet teveel binden)
- Daarna voeg je de spek blokjes toe
- Meng de witte bonen: Eventueel: witte wijnazijn, look en peterselie.
- Dit is lekker met gekookte aardapplen, spiegelei of sneetjes kaas.
- In Kortrijk doen ze er ‘zurkel’ of ‘kadul’ bij.
Volg de film:
Zo doet u het:
1) Spek bakken
Spek bakken zonder boter.
2) Uien bruinen
Sjalotten of uien bruinen in het vet van het spek.
3) Alles in de pot
Alles in de pot!
4) Saus binden
Tip om saus te binden: meng bloem in gesmolten boter.
5) Opdienen
Bijzonder smaakvol en gezond.